петък, 28 март 2014 г.

Портокалова пана кота с шоколадов сос

Това е един много свеж,приятен и лек десерт.А щом има и шоколад значи е неустоим.
Има голямо разнообразие от рецепти за пана кота,но в този момент бях завладяна от комбинацията портокал - шоколад.
Портокалът дава една много свежа нотка на крема,а шоколадовият сос балансира със сладост.
 

ПРОДУКТИ 
800 мл течна сметана
200 мл портокалов сок
1 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилов екстракт
кората от 2 портокала
1 пакетче желатин


За шоколадовия сос
50 г шоколад
100 мл течна сметана



ПРИГОТВЯНЕ 
Разтворете желатина в 2-3 супени лъжици вода и го оставете да се разтвори за 10 мин. В тенджерка изсипете сметаната, портокаловия сок, захарта, ванилията и портокаловите корички. Загрейте на умерен огън, докато се разтопи захарта и сместа кипне. 

Отстранете сместа от котлона и добавете желатина. Бъркайте докато желатина се разтвори и след това минете сместа през сито, за да отстраните портокаловите корички. 
Изсипете сместа във формички по желание и ги поставете в хладилник, за да стегнат.
Сервирайте с шоколадов сос и парченца портокал. А по желание вместо сос можете просто да поръсите с настърган шоколад.

Шоколадовият сос пригответе като разтопите шоколада на водна баня и добавите сметаната. Бъркайте докато стане еднородна смес.












Надявам се да ви хареса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...