неделя, 1 март 2015 г.

Жадната калугерка

Явно ме е хванала носталгията по детството.Времето на безгрижни игри,на филийките с лютеница и сирене,ама набързо,че другите деца ни чакат.Времето в което не се тревожим за сметки,нужди,а само дали ще имаме време за криеница.И има храна,която ни връща тези спомени още от първата хапка.
Това е друг сладкиш,който ме връща в детството.Исках и моите деца да го опитат.Сладкиш,който не е лъскав,няма красива украса,но пък простотата на вида и вкуса го правят невероятен.Много е лесен за приготвяне.
Надявам се да се хареса и на вас.

Продукти за блата:
5 яйца
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер







Фурната се загрява до 180 градуса.
 

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Бакпулвера и брашното се пресяват и се добавят към яйцата.Разбърква се с шпатула ,докато брашното се усвои.
Сместа се изсипва в тавичка и се пече до суха клечка.
Като се извади от фурната още топъл се залива с подсладено прясно мляко,а след това и с готовият крем.

 
За сиропа:
750 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар

 

Захарта се прибавя към горещото мляко и се оставя леко да се охлади.
 

За крема:
1 ч.ч. прясно мляко
 2 яйца
3 с.л. брашно
4 с.л. захар

 

Млякото се слага на слаб огън със захарта и се бърка докато тя се разтвори.
Брашното се разбърква с яйцата до гладка смес и се добавя към млякото.
Бърка се не прекъснато докато се сгъсти.
 

С горещия крем се залива сиропираният сладкиш.
Отгоре се поръсва с орехи и шоколад.
Оставя се да се охлади.
 Да ви е сладко! :)




2 коментара:

  1. Искам да попитам млякото с което се залива топло ли е или изстинало и с горещия крем се залива сладкиша, който е изстинал или още топъл. Диана Василева

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,
    Млякото трябва да е поизстинало. А може да направите и обратния вариант - изстинал сладкиш и горещо мляко.
    Заливам сладкиша с крема след като блатът е поел сиропа.
    Поздрави! Мария

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...