сряда, 28 януари 2015 г.

Негърче



Това е сладкиш от моето детство,който е останал в спомените ми като нещо съвършено и невероятно на вкус. На моменти си мислех,че си го спомням толкова прекрасен,защото по това време е нямало сегашното разнообразие от сладки изкушения.Но след като го приготвих и го опитах – ами превъзходен е, а  и спомените ми явно са избледнели.
Това е сладкиш,който ме връща във времето,когато нямахме никакви грижи и играехме по цял ден навън.
Сочен блат и нежен маслен крем в една наистина превъзходна комбинация.

 




Продукти за блата:

1 кофичка кисело мляко

1 ч.ч. захар
¾ ч.ч. олио
3 равни чаени чаши брашно
2-3 с.л какао
1с.л. сода бикарбонат

Содата се гаси в киселото мляко.Добавя се захарта и се разбърква,докато се разтопи. Добавят се олиото,брашното и какаото. Получава се много гъста смес.Изсипва се в намаслена тавичка. Пече се на 180 градуса до  суха клечка.

След изпичането се залива със сироп от 1ч.ч. захар + 1 ч.ч. вода,който се сварява за 5 мин.


Накрая се залива със следният крем:

Продукти:
125 гр масло
1 ч.ч. пудра захар
1 жълтък + 3-4 с.л. прясно мляко.

Смесват се жълтъка и прясното мляко. В тенджерка с двойно дъно и на слаб огън се разтопява маслото. Добавя се пудрата захар. Сместта се бърка непрекъснато. След като се разтопи захарта на тънка струйка се добавя жълтъка с прясното мляко. Бърка се още минутка- две и се маха от котлона.
Оставя се леко да се охлади и се залива сладкиша.
Престоява 12 часа,за да може да попие крема и да стегне.
Чакането си заслужава.

Рецептата е от тефтера на моята стринка.Тя беше невероятен кулинар,а аз имах късмета да препиша и преснимам всичките й рецепти.
Да ви е сладко! :) 




2 коментара:

  1. Благодаря, стана точно както си го спомням от детството 😻💝😋

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви! Раздвам се, че Ви е харесало! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...