неделя, 15 юли 2012 г.

Донъти/Donuts или нещо сладко,когато нямаш фурна


Една от десните ми ръце спря да работи - геройски използваната ми фурна.И се наложи да търся сладичко без топлинна обработка или да се приготвя на котлон.
Покрай една рецепта за тиквички намерих и тази за Донъти на сайта My candy kitchen.
Харесах си още много рецепти, но за тях друг път.:)
Не знам защо, но не ми се получиха така добре на външен вид като на авторката, но пък на вкус станаха страхотни.
Синът ми също се включи в украсата и приготвянето им стана едно истинско забавление.А като съдя по хаоса в кухнята може да се нарече и приключение. :)



Продукти:
За тестото: 

500 гр. брашно
80 гр. захар
5 гр. сол
30 мл. прясно мляко
2 пакетчета суха мая
200 гр. топла вода
1 яйце
40 гр. краве масло
1 ванилия

За декориране:
Разтопен шоколад или течен шоколад
Карамелена заливка
Захарни пръчици
Цветни кокосови стърготини



Смесете сухите съставки- брашно,захар,сол,суха мая,ванилия. Прибавете топлата вода,затопленото прясно мляко и разбитото яйце. Оставете да ферментира за 5 -10 мин. Добавете мазнината и разбъркайте всичко . Месете докато тестото спре да лепне по ръцете и стане еластично и гладко като добавяте брашно, колкото е необходимо. Оформете тестото на топка, покрийте с кърпа и оставете на стайна температура да втаса около 45 мин.
Разстелете го на намаслена повърхност и го разточете на кора с дебелина 1 см. Изрежете донътите и ги оставете върху готварска хартия за печене да втасат още около 45 мин.
Загрейте олио в дълбок тиган. Намалете котлона тъй като донътите лесно изгарят. Изпържете ги от двете страни, докато придобият блед златист цвят.
Извадете ги върху кухненска  хартия да се отцедят от мазнината.


Ние ги украсихме с разтопен шоколад и цветни захарни пръчици, карамелена заливка и една част само с пудра захар , за да може и дребосъчето да си хапне. 


Карамелена заливка
Карамелизираме 1 кафена чашка захар,след което я заливаме със 150 мл течна сметана.Вари се на слаб огън докато се сгъсти.Оставя се да се охлади.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...